آکاایران: هر ساله شاهد عرضه محصولات نظامی مختلف توسط کشورهای صاحب فناوری در این زمینه هستیم. این در شرایطی است که شاید مدت ها پس از طراحی و بکارگیری این تسلیحات از وجود آنها باخبر شویم زیرا بسیاری از پروژه های نظامی فوق محرمانه هستند. در ادامه فهرستی از قدرتمندترین، انقلابیترین، و آیندهنگرترین هواپیماها، پهپادها، خودروها و دیگر تجهیزات و تسلیحات نظامی ارائه شده است. این مطلب در چند بخش ارائه خواهد شد.
"ادپتیو" (Aadaptiv) یک فناوری استتار فعال است که توسط شرکت بیایئی سیستمز برای محافظت از وسایل نقلیه نظامی و پرهیز از تشخیص آنها توسط نیروهای دشمن به ویژه در برابر دستگاه های دید در شب فروسرخ معرفی شده است. این فناوری که سطح پیشرفته ای از استتار را ارائه می کند برای نخستین بار در سال 2011 معرفی شد. این سامانه شامل مجموعه ای از صفحات شش ضلعی می شود که می توانند به سرعت گرم و سرد شده و با ایجاد تصویری دلخواه، وسیله نقلیه را از دید سامانه های دشمن پنهان کنند.
طراحی ربات "گربه وحشی" در نگاه نخست شاید گول زننده باشد، اما این ربات که توسط بوستون داینامیکس معرفی شده برای فعالیت در هر گونه محیطی آماده است. ربات "گربه وحشی" یک واحد رزمی محسوب نمی شود، و برای حمل و نقل بار یا اطلاعات از مسیرهای ناهموار، برفی یا شنی طراحی شده است.
آرکاس شرکتی فرانسوی است که وسیله نقلیه زرهی اسکارابی را معرفی کرده است. این خودرو زرهی سبک به پیشرانه هیبریدی مجهز است. در زمان طراحی این خودرو زرهی، پنهان کاری و انجام مخفیانه ماموریت مورد توجه بوده و موتور الکتریکی آن می تواند حرکت بی صدا را ممکن سازد. در این شرایط اثر صوتی و فروسرخ خودرو کاهش می یابد و به خودرویی بی سر و صداتر و دشوار برای شناسایی توسط حسگرهای فروسرخ تبدیل می شود.
پهپاد چشم جغد هواگردی محصول کشور روسیه است که به شکل یک جغد استتار شده و برای نفوذ در خطوط دشمن با کاهش احتمال تشخیص آن طراحی شده است. در شرایطی که ممکن است فکر کنید سربازان آموزش دیده با کمک فناوری های تقویت کننده دید به راحتی می توانند تفاوت بین یک جغد رباتیک و یک جغد واقعی را تشخیص دهند، اما نتایج متفاوت شبیه سازی های صورت گرفته می تواند شما را شگفت زده کند.
ارتش آمریکا بررسی طیف گسترده ای از نسل آینده فناوری های روتورکرافت را دنبال می کند و نمونه های اولیه را در شرایط مختلف آزمایش می کند. این فناوری ممکن است موجب کاهش سر و صدا، لرزش، بهبود عملکرد روتور و همچنین ارائه یک فناوری سبکتر و کارآمدتر شود. برنامه "بالابر عمودی آینده" ارتش آمریکا معرفی بالگردهایی جدید و پیشرفته را هدف قرار داده است و فناوری روتورکرافت نقشی کلیدی در این زمینه دارد.
گلوبالآی یک پلتفرم چند منظوره هشدار و کنترل زودهنگام هوابرد است که توسط بخش دفاعی و امنیتی شرکت سوئدی ساب (Saab) معرفی شده است. این سامانه مجموعه ای از حسگرها را شامل می شود و از رادار و سامانه ماموریت Erieye Extended Range شرکت ساب نصب شده روی یک هواپیمای بمباردیر گلوبال 6000/6500 تشکیل شده است.
به رغم وجود تعداد زیاد پهپادهای کوچک در ارتش آمریکا، بیشتر آنها قابلیت استقرار و بازیابی در واحدهای نیروی دریایی را ندارند. برنامه "گره شناسایی با بهرهبرداری تاکتیکی" (Tactically Exploited Reconnaissance Node) توسط دارپا و با همکاری دفتر پژوهش دریایی نیروی دریایی آمریکا شکل گرفته است و پهپادهایی مجهز به سامانه های پرتاب و فرود را شامل می شود.
این برنامه افزایش اثربخشی کشتی هایی کوچک عرشه با استفاده از آنها به عنوان سایت های متحرک برخاستن و بازیابی پهپاد را دنبال می کند. این هواگردهای بدون سرنشین باید 270 کیلوگرم مهمات را برای انجام حملات جنگی حمل کنند.
ارباب ناوگان ارواح (Ghost Fleet Overlord) ناوگانی از شناورهای سطحی بدون سرنشین آزمایشی است که توسط نیروی دریایی آمریکا اداره می شود. این برنامه توسط دفتر قابلیت های راهبردی وزارت دفاع آمریکا با همکاری نیروی دریایی این کشور توسعه یافته است. این می تواند آغاز یک انقلاب خودمختار گسترده در نیروی دریایی آمریکا وکاهش نیاز به پرسنل انسانی در آینده باشد.
"شکارچی دریا" (Sea Hunter) یک شناور سطحی بدون سرنشین خودران است که در سال 2016 به عنوان بخشی از برنامه "شناور بدون سرنشین جنگ ضد زیردریایی با قابلیت ردیابی ممتد" دارپا معرفی شد. این محصول توسط شرکت ویگور اینداستریل (Vigor Industrial) ساخته شده است. با توجه به رادارگریزتر شدن زیردریایی های جدید، "شکارچی دریا" می تواند ابزاری کلیدی در میدان نبرد دریایی و شناسایی آنها باشد.
برنامه وسیله نقلیه زمینی بدون سرنشین گلادیاتور برای پشتیبانی از تفنگداران دریایی آمریکا توسعه یافت. گلادیاتور قادر به انجام ماموریت های نظارتی، شناسایی، حمله و نفوذ در پیکربندی فنی پایه خود است. این وسیله نقلیه زرهی از سرعت و انطعاف پذیری خوبی برخوردار است و می توان از آن علیه سربازان و وسایل نقلیه دشمن استفاده کرد. گلادیاتور ابزاری چند منظوره است که می تواند به صورت خودکار یا کنترل از راه دور عمل کند.
بی-21 ریدر یک بمب افکن سنگین است که توسعه آن زیر نظر نیروی هوایی آمریکا و شرکت نورثروپ گرومن دنبال می شود. به عنوان بخشی از برنامه بمب افکن ضربتی دوربرد (الآراسبی)، بی-21 قرار است یک بمب افکن راهبردی پیشرفته، بسیار دوربرد، رادارگریز و با قابلیت حمل مهمات سنگین باشد که توانایی استفاده از تسلیحات متعارف و نامتعارف را دارد.
"سگ بزرگ" یک ربات نظامی چهارپا با پایداری پویا است که برای نخستین بار در سال 2005 توسط شرکت بوستون داینامیکس معرفی شد. تامین مالی این پروژه بر عهده دارپا یا آژانس پروژههای پژوهشی پیشرفتهٔ دفاعی آمریکا بود.
ربات "سگ بزرگ" امکان حمل بار و تجهیزات در مسیرهای سخت و ناهموار را فراهم می کند، بدون این که تهدیدی متوجه جان سربازان باشد. اگرچه پروژه "سگ بزرگ" در سال 2015 و به دلیل سر و صدای زیاد پیشرانه آن برای استفاده در میدان نبرد کنار گذاشته شد، اما زمینه را برای معرفی نمونه های پیشرفته ای مانند ربات چهارپای "اسپات" فراهم کرد.
روبتل (RoBattle) یک ربات نظامی بدون سرنشین ماژولار و محصول شرکت ارواسپیس اینداستریز است. این ربات نظامی برای انجام وظایفی خاص به جای سربازان پیاده نظام مانند حفاظت از کاروان نظامیان، ماموریت های شناسایی و غیره طراحی شده است. این خودرو بدون سرنشین دارای شش چرخ است، اما امکان جایگزی آنها با نوار فولادی شنی نیز وجود دارد.
روبتل توانایی عبور از مسیرهای ناهموار و برخی موانع مانند دیوارهای کوتاه را دارد. ماژولار بودن روبتل این امکان را فراهم می کند تا به ابزارهای مختلف مانند بازوهای رباتیک، رادارها و تسلیحات مجهز شود که به آن امکان درگیری در میدان نبرد را می دهد. این وسیله نقلیه 7 تنی توانایی حمل بار تا 3 تن را دارد و با استفاده از فناوری شبکه 4جی ارتباط برقرار می کند.
یواچ-19اکسآردبلیو هاور وینگ (UH-19XRW Hoverwing) ترکیبی از ویژگی های قایق پرنده و هاورکرافت را ارائه می کند. این وسیله توانایی حمل بیشینه وزن 1200 پوند (544 کیلوگرم) را دارد، بیشینه سرعت آن 75 مایل بر ساعت (120 کیلومتر بر ساعت) و برد حرکتی آن 140 مایل (225 کیلومتر) است. نکته جالب توجه درباره یواچ-19اکسآردبلیو این است که می تواند در ارتفاع بیش از شش فوتی (1.8 متر) شناور شده و بدون مزاحمت از موانع و بسیاری انواع مین های زمینی عبور کند.
لاکهید مارتین اسآر-72 یک طرح مفهومی از هواگردی ابرصوت است که برای انجام ماموریت های اطلاعاتی، نظارتی و شناسایی در نظر گرفته شده است. این طرح برای نخستین بار توسط شرکت لاکهید مارتین در سال 2013 و به عنوان جانشینی بدون سرنشین برای هواپیمای بازنشسته اسآر-71 ارائه شد. پرواز با سرعت 14500 مایل بر ساعت (23335 کیلومتر بر ساعت) می تواند امکان دسترسی به هر نقطه از سیاره زمین در کمتر از یک ساعت را برای اسآر-72 فراهم کند.
هواپیمای جنگنده اف-35 یکی از پیشرفتهترین جت های جنگنده حال حاضر جهان است که به سامانه دیافراگم توزیع شده مجهز است. این سامانه جریانی زنده از اطلاعات ارسالی از دوربین هایی تعبیه شده در سراسر هواپیما را در اختیار خلبان قرار می دهد. از این طریق خلبان بر هر زاویه ای دید داشته و هیچ نقطه کوری نیز برای وی باقی نمی ماند. این سامانه در ماموریت های شبانه نیز عملکرد دید در شب اختصاصی را ارائه می کند.
مورچه های مجهز به دوربین فِستو جاسوس هایی ریز جثه هستند و تشخیص آنها در دنیای واقعی دشوار است. این جاسوس های کوچک از راه دور قابل کنترل بوده و همچنین به صورت خودمختار نیز می توانند عمل کرده و از فواصل بسیار دور اقدام به ارسال تصاویر زنده و فوری کنند.
هواگردهای بدون سرنشین یا پهپادها از جمله ابزارهای پر استفاده در میدان های نبرد امروز و مبارزه با تروریسم هستند. در شرایطی که آنها ابزارهایی مفید در دست افراد خوب محسوب می شوند، اما امکان استفاده از آنها توسط نیروهای دشمن و افراد شرور نیز وجود دارد. برای مقابله با چنین تهدیدی، فناوری زمینگیر کردن پهپاد (Drone Strike-Downs) یکی از طرح هایی است که می تواند چندین هدف پرنده را شناسایی کرده و به سرعت آنها را غیرفعال کند.
ریپساو (RIPSAW) یک سری از وسایل نقلیه رزمی زمینی بدون سرنشین هستند که برای استفاده توسط ارتش آمریکا توسعه یافتند. ریپساو برای انجام ماموریت های مختلف از جمله حفاظت از کاروان نظامیان، دفاع پیرامونی، نظارت، امداد و نجات، گشت مرزی، کنترل جمعیت و خنثی سازی مهمات انفجاری در نظر گرفته است. ماژولار بودن این وسیله نقلیه امکان استفاده از ابزارها و تسلیحات مختلف را فراهم می کند.
در آینده، وسایل نقلیه رزمی رباتیک می توانند انجام وظایف خطرناکی که در حال حاضر توسط سربازان انجام می شوند را بر عهده بگیرند. فرماندهی آینده ارتش آمریکا (United States Army Futures Command) در سال 2018 و با ماموریت مدرنسازی ارتش با توسعه مفاهیم جنگ در آینده، ایجاد نوآوری از طریق پژوهش و توسعه و ساخت نسل بعدی تسلیحات شکل گرفت. توسعه نسل بعدی وسایل نقلیه جنگی همه جا رو یکی از گزینه هایی است که این بخش دنبال می کند.
کرنر شات (Corner Shot) یک سلاح نظامی با قابلیت تغییر جهت لوله در زوایای مختلف است. کرنر شات امکان درگیری با هدف بدون این که اپراتور سلاح در معرض دید قرار بگیرد را فراهم می کند. دوربین و نمایشگر کرنر شات امکان مشاهده آنچه در پس زوایای مختلف رخ می دهد را برای اپراتور سلاح فراهم می کند.
تایرهای بدون هوا حداقل برای مدتی طولانی نیازی برای جایگزینی ندارند زیرا آنها می توانند شرایط مختلف را تاب آورده و همانند تایرهای عادی پنجر نشوند. این مساله می تواند به صرفه جویی در هزینه های نیروهای نظامی نیز کمک کند.
اوشکوش ام-ایتیوی (Oshkosh M-ATV) یک خودرو زرهی مقاوم در برابر کمین و مین (امرپ) است که توسط شرکت اوشکوش برای برنامه خودرو همه جا رو امرپ (ام-ایتیوی) توسعه داده شده است. این خودرو سطوح مشابه محافظت با خودروهای امرپ بزرگتر و سنگینتر را ارائه می کند، در شرایطی که تحرک و مانورپذیری بهتری دارد. همچنین، جمر الکترونیکی این خودرو می تواند حتی پیش از رسیدن به بمب های دستساز کنار جاده ای، آنها را غیرفعال کند. سلاح خودرو نیز قابلیت کنترل از راه دور را دارد.
داک-اینگ (DOK-ING) یک شرکت مستقر در کشور کرواسی است و در زمینه تولید خودروهای الکتریکی، خودروهای چند منظوره بی سرنشین و سامانه های رباتیک فعالیت می کند. وسیله نقلیه بدون سرنشین مینروب اموی-4 یکی از محصولات این شرکت است که می تواند میادین مین مرگبار را پاکسازی کند و همچنین موانع موجود را در کوتاهترین زمان ممکن کنار بزند. این مینروب به واسطه استفاده از پیشرانه تمام الکتریکی بسیار بی صدا فعالیت می کند.
گیبز کواداسکی (Gibbs QuadSki) ترکیبی از یک خودرو همه جا رو و جت اسکی است که با کمک پیشرانه 140 اسب بخاری خود می تواند در خشکی و آب با سرعت 45 مایل بر ساعت (28 کیلومتر بر ساعت) حرکت کند. در شرایطی که ابتدا برای مصارف سرگرمی و تفریحی توسعه یافت، اما توجه نیروهای نظامی نیز خیلی زود به این محصول جلب شد.
سامانه اکسام25 سیدیتیئی (XM25 CDTE System) که به نام "پانیشر" (مجازاتگر) نیز شناخته می شود، یک پرتابگر نارنجک با مهمات قابل برنامهریزی است. این سلاح نارنجک هایی با قابلیت انفجار در هوا را پرتاب می کند که می توان از آنها برای نابودی نیروهای دشمن که سنگر گرفته یا خارج از دید هستند، استفاده کرد.
ویل تِرَک (The Wheel Track) توسط دارپا معرفی شده و یک فناوری با قابلیت تغییر پیکربندی است که امکان تغییر شکل و عملکرد چرخ وسیله نقلیه را فراهم می کند. این تغییر شکل تنها در چند ثانیه صورت می گیرد و بر همین اساس وسایل نقلیه می توانند در شرایط محیطی مختلف حرکت کنند. ویل تِرَک در شکل دایره امکان حرکت روی سطوح سخت و در شکل مثلت امکان حرکت روی سطوح نرم را فراهم می کند.
کراشر (Crusher UGCV) یک وسیله نقلیه رزمی زمینی بدون سرنشین خودران است که توسط مرکز مهندسی رباتیک ملی دانشگاه کارنگی ملون برای دارپا توسعه یافته است. این ربات 6000 کیلوگرمی توانایی عبور از زمین های سخت و ناهموار و موانع از جمله دیوارهای عمودی به ارتفاع 1.2 متر، بسترهای صخره ای و زمین های جنگلی را دارد. کراشر می تواند 3600 کیلوگرم زره و بار را حمل کند. کراشر با کمک دوربین های خود می تواند نیروهای دشمن را از فاصله 3.2 کیلومتری ببیند.
اکسسی2وی فلیپمود (FLYPMode Patrol Vehicle) یک خودرو نظامی است که بهبود چشمگیر توانایی های انتقال و استقرار سریع نیروها را نوید می دهد. اکسسی2وی فلیپمود سطح محافظتی شبیه به یک خودرو امرپ سبک در کنار میدان دید بیشتر برای خدمه و سرعت و مانورپذیری بسیار بیشتر را ارائه می کند. طراحی ماژولار و انطباقپذیر می تواند آن را به گزینه خوب برای نیروهای نظامی تبدیل کند.
ایرمول (AirMule) یک وسیله نقلیه هوایی بدون سرنشین است که توسط شرکت تکتیکال رباتیکس توسعه داده شده است. از این وسیله نقلیه می توان برای ماموریت های جستجو و نجات و اعزام و استخراج نیرو در مواردی که حضور بالگرد خطرناک است یا امکان استفاده از آن وجود ندارد، استفاده کرد